Rett Frem – Nettside for informasjon om unges rettigheter og plikter

Vi trenger bedre kommunikasjonskanaler for å hjelpe aktører med budskap som er relevante for unge, faktisk nå ut til de unge. Det er mulig å lage en plan for markedsføring og innholdsproduksjon, og så sette sammen et team som selv produserer og hjelper andre produsere innhold i henhold til denne planen.

Det er en del som allerede gjøres for dette, og løsningen “Rett Frem” er et bidrag til å utforske dette mulighetsrommet. 

Kontakt meg gjerne dersom du ønsker å finansiere dette eller andre prosjekter jeg interesserer meg for, eller om du ønsker å skaffe deg noen av de samme ferdighetene som produserte dette konseptet i løpet av under 24 timer.

Løsningen er laget på under 24 timer som en del av Haavind, Rettssenteret og Congreatio Forensis Oslo sitt Rettshjelp Hackathon 2024, av Johanna Løvik, Mari Lisborg Kanestrøm, Håvard Sanne-Halvorsen, Fredrik Skranes og Tobias Rade Evensen.

Om ung.no og eksisterende løsninger

Det gikk opp for meg i løpet av hackathonet at private og frivillige aktører kan oppnå mye av de urealiserte informasjondelingsbehovene sine gjennom eksisterende løsninger, og dette med relativt enkle tiltak. 

ung.no er et eksempel på et eksisterende offentlig tilbud, med et budsjett på 43,5 millioner NOK i 20231, som hadde 22 000 000 besøk i 20232. Her kan allerede bidragsytere sende inn artikler til nettsiden3.

Mer tradisjonelle løsninger som snl, wikipedia, eller egne nettsider, er også overraskende enkle å ta i bruk. Det produseres allerede innhold for å nå unge, som brukes på kurs, stands og sosiale medier, som også hadde passet godt i et artikkelformat. Det publiseres også mye innhold i et mindre tilgjengelig språk, i alt fra rettskildene til artikler om jussen og informasjon fra skatteetaten, som med enkle grep kunne blitt gjort mer tilgjengelig for flere målgrupper, inkludert ungdom. 

Hadde jeg vært en aktør med et ønske om å styrke barn og unges rettigheter, slik som Rettssenteret, hadde jeg tatt kontakt med ung.no eller en tilsvarende eksisterende aktør for å utvide artikkelkonseptet deres til å ha bedre kontakt med rettskildene og en mer rettslig dimensjon, og for å koble artiklene og spørsmål-svar-funksjonen deres til en førstelinjetjeneste for rettshjelp når innholdet gjelder noe rettslig. 

Hadde jeg vært en aktør med informerende artikler om juss, slik som mange advokatfirmaer, hadde jeg henvendt meg til aktører som ønsker å styrke barn og unges rettigheter, og tilbudt dem å bruke innholdet mitt som grunnlag for innhold om barn og unges rettigheter, i bytte mot å bli nevnt i artiklene. 

Det derfor spennende å følge med på hva som skjer innenfor tilgjengeliggjøring av jussen, også for unge, i tiden som kommer. 

  1. i følge Bufdir pressekontakt ↩︎
  2. i følge årsrapport 2023.pdf lastet ned fra ung.no 17.09.2024 (se med Wayback Machine) ↩︎
  3. se ung.no sin side: Vil du samarbeide med ung.no? ↩︎

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *